Ordförande har ordet

 

Bästa vänner!

Det är en tid sedan jag informerade på hemsidan om vad som försiggår i Svensk Handkirurgisk Förening. Jag hoppas att alla har fått verksamhetsberättelsen för Svensk Handkirurgisk Förening år 2011. Den största svårigheten är att hålla alla adresslistor och mailadresser uppdaterade. Jag vill be alla medlemmar snarast meddela adressändring (både hemadress och framförallt mailadress!) så snart som möjligt till föreningen. Detta kommer att underlätta vår korrespondens med Er alla i föreningen.
Riksstämma och årsmöte

Vi har nyligen genomfört vårt vetenskapliga program på Svenska Läkaresällskapets Riksstämma för ett par veckor sedan. Det är viktigt att alla vi handkirurger bidrager till det vetenskapliga programmet vid Riksstämma. Vi vill ytterligare höja kvaliteten och framförallt förbättra närvaron också av unga och blivande handkirurger. I framtiden skall se över hur denna vetenskapliga del kan förbättras. Mikael Wiberg hade organiserat ett mycket bra vetenskapligt program med varierande fria föredrag. Efter alla presentationerna under dagen fick de närvarande rösta på bästa föredrag. Priset gick till Elisabet Hagert (medförfattare Don Lalonde) och hennes föredrag “The wide-awake approach to wrist surgery”. Som god tvåa placerade sig Per Nordmark med medarbetare med föredraget ”Medianusnervskada reducerar hjärnbarkens volym i tre områden
förknippade med handfunktion”.

Ett mycket välbesökt symposium hade organiserats under eftermiddagen om Dupuytren’s kontraktur. Som gästföreläsare hade Professor Duncan McGrouther, Manchetser, UK, bjudits in för att ge en översikt om Dupuytren’s kontrakturer . Han beskrev allt från etiologi till behandling. Fyra fria föredrag följde härefter med fokus på Dupuytren’s kontraktur och dess behandling i Europa och i synnerhet Sverige. Tid hade givits till en extensiv diskussion om behandlingsprinciperna vid Dupuytren’s kontraktur. Många uppskattande kommentarer har inkommit härefter att just Dupuytren’s kontraktur och dess behandling åter har kommit i fokus.

Under efterföljande årsmöte togs, utöver de fasta paragraferna, en hel del punkter upp (mer information kommer efter att årsmötesprotokoll har justerats; Thomas Haapaniemi, vår sekreterare, skriver med stor ackuratess våra protokoll). Jag vill rikta ett särskilt tack till Handkirurgiska kliniken i Stockholm där Marianne Arner och medarbetare organiserat ett trevligt socialt arrangemang på Sidenvävsmuseet med efterföljande middag på Gyllene Freden. Ett mycket stort tack!
Styrelsearbete i Föreningen 2011

Jag vill kort sammanfatta 2011 och några av de frågor som styrelsen har arbetat med. Den största övergripande frågan var som vanligt fokus på den nya specialitetsindelningen. Vi har haft kontinuerliga kontakter med Nationella Rådet för specialitetstjänstgöring (ST-rådet) och en kompletterande skrivelse ha insänts till Socialstyrelsen med samma gedigna argument med önskemålet att handkirurgi ska bli en basspecialitet. Föreningen har deltagit i en hearing i Stockholm och även muntligt framfört synpunkter om nuvarande indelning samt förslag för framtiden. En gemensam skrivelse från Svensk Handkirurgisk Förening och Svensk Ortopedisk Förening har insänts till ST-rådet med en uppmaning att handkirurgi ska bli en basspecialitet. Den nuvarande uppdelningen i basspecialitet ortopedi och grenspecialitet handkirurgi medför orimligt lång, och felfokuserad, utbildningstid, kontraproduktiv utformning av utbildning och uppdelning samt en negativ inverkan på forskarutbildning och forskningen inom båda ämnesområdena. Nya tilläggsdirektiv har givits till arbetsgruppen som arbetat med översynen av specialistindelningen där man nu också ska beakta möjligheterna att införa s k common trunk som en utbildningsbas för de kirurgiska specialiteterna. Anna Gerber-Ekblom har nyligen varit på en förnyad hearing med arbetsgruppen på ST-rådet tillsammans med företrädare för flera kirurgiska specialitetsföreningar. Ett tungt argument
mot den nuvarande specialitetsindelningen är den långa utbildningstiden, försvårande av vetenskaplig utveckling samt försvårande av rekrytering till specialiteterna. Många specialitetsföreningar har föreslagit en gemensam utbildningsbas motsvarande en common trunk. Hearingen med de övriga, utanför kirurgiska, disciplinerna pågår fortfarande. Arbetsgruppen kommer att lägga ett förslag i april 2012 som därefter ska skickas på remiss varefter ett beslut planeras att fattas 2012-07-01. Vi följer mycket noga utvecklingen.

Föreningen representerade också vid Kirurgrådsmötet som arrangerades av Svensk Kärlkirurgisk Förening. Vår förening har mycket att lära av kärlkirurgerna beträffande den strukturerade utbildning de har organiserat och drivs av en speciell utbildningskommitté. Utbildning av våra blivande specialiteter är en högprioriterad fråga. Ett särskilt problem är tillgång till SK-kurser relaterade till handkirurgi och möjligheter att komma med på dessa. Vi bedriver ett aktivt arbete för att, dels förbättra möjligheterna att komma med på SK-kurser, dels framförallt motivera att samtliga handkirurgiska kliniker i Sverige hjälper till att organisera kurser. Ett mycket bra initiativ är de komprimerade mötena som ST-läkarna organiserat – ”Falangmöten”, vilka jag tycker är viktiga av flera skäl.
HAKIR

Det är också glädjande att det nya registret HAKIR nu börjat användas på flera kliniker. Fler kliniker kommer att starta inom kort. Ett stort arbete har lagts ner på att få systemet att fungera och en kort preliminär presentation av de första data gavs också i samband med Riksstämman. Jag uppskattar allt det arbete som styrgruppen, där styrelsen representerats också av Per Hessman, har lagt ner för att sjösätta detta stora projekt.
Kommande vetenskapliga möten

Jag vill slutligen be Er alla att hålla utkik efter information om nästa möte i Scandinavian Society for Surgery of the Hand som kommer att genomföras i Köpenhamn 29-31 augusti 2012 (www.sssh2012.dk). Handkirurgerna kommer också att organisera ett symposium i samband med Svensk Ortopedisk Förenings möte i Kristianstad 2012.

Slutligen vill jag tacka alla, framförallt alla övriga medlemmar i styrelsen, som har och lägger ner ett stort arbete på att arbeta för Handkirurgi i Sverige på nationell och internationell nivå. Om Ni har frågor eller synpunkter så tveka inte att höra av Er till undertecknad eller någon av de övriga styrelseledamöterna.

Synpunkter på hemsidan mottages också tacksam. Dessa och övrigt material kan skickas till Mohammad Asif Aslam i Örebro (mohammad.asif.aslam1@gmail.com) som kontinuerligt
arbetar med hemsidan.

Lars B. Dahlin
Ordförande i Svensk Handkirurgisk Förening