Ordförande har ordet 2011-03-07
Äntligen!
Efter mycket arbete och kurviga vägar har vi nu äntligen kunnat sjösätta vår nya hemsida för Svensk Handkirurgisk Förening. Vi har tyvärr inte haft en fungerande hemsida på mycket lång tid och de personer som har lyckats ta sig in på den tidigare hemsidan har upplevt att den har varit mycket ”svajig”. Vi har inte kunnat uppdatera uppgifter på ett optimalt sätt. Nu har vi fått en fungerande hemsida genom arbete av vår tidigare IT-ansvarige i styrelsen, Jörg Witthaut, som numera arbetar i Tyskland. Styrelsen vill särskilt tacka Börje Gabrielssons Minnesfond för ett rikligt bidrag så att vi har kunnat bygga upp den nya hemsidan vilket är en kostsam procedur.
Styrelsen för Svensk Handkirurgisk Förening genomgick stora förändringar vid årsmötet 2009, där i stort sett hela styrelsen utom en person nyvaldes. Sven Abrahamsson, som varit vår ordförande i fem år, avgick efter ”ett års övertid”. Sven har gjort ett gediget arbete med att inte minst driva frågan om handkirurgi som en basspecialitet. Jag vill tacka den tidigare styrelsen i Svensk Handkirurgisk Förening för arbetsinsatsen.
Styrelsen
Den nya styrelsen som valdes 2009 består av undertecknad som ordförande. Till vardags är jag professor i handkirurgi i Malmö. Jag har tidigare varit övrig ledamot och utbildningsansvarig samt vetenskaplig sekreterare i styrelsen; inte minst under den tid då turbulensen kring den nya specialitetsindelningen fortlöpte. Kassör i vår förening är Anna Gerber Ekblom, överläkare i handkirurgi i Stockholm, som har mycket djup kunskap om ekonomiska spörsmål med tanke på en tidigare fot inom företagsvärlden. Tomas Haapaniemi, den som stått för kontinuiteten i styrelsearbetet, är sekreterare. Tomas har lång erfarenhet från styrelsearbete som IT-ansvarig, vilket underlättat också projektet med den nya hemsidan. Mikael Wiberg, professor i handkirurgi i Umeå, är vår nye vetenskaplige sekreterare och med en fot i vardera sjukhus- och universitetsvärlden. Han är ansvarig för läkarstämman. Per Hessman, överläkare i handkirurgi i Göteborg, är övrig ledamot och tillika utbildningsansvarig, vilket är en mycket viktig funktion för att kunna driva kunskapen inom vår specialitet framåt. Under föregående år har som nämnts Jörg Witthaut, tidigare överläkare i handkirurgi i Uppsala, varit ansvarig för hemsideprojektet. Jörg avgick från styrelsen i december 2010 p g a återflytt till Tyskland. Han har nu ersatts av vår nye IT- och hemsideansvarige Mohammad Asif Aslam, ST-läkare i handkirurgi i Örebro. Asif kommer nu att se till att vår hemsida hålls levande.
Verksamhet 2010
Efter att den nya styrelsen tillträdde december 2009 har vi framförallt fokuserat på fyra stora händelser. Specialitetsindelningen genomgår från Socialstyrelsens sida en översyn under 2011. Vi har arbetat med kontakter och utformande av en skrivelse till ST-rådet vid Socialstyrelsen med konklusionen att det är ett starkt önskemål att handkirurgi blir en basspecialitet av flera olika skäl. Vi kommer att återkomma med uppdaterad information om arbetet i ST-rådet med översynen.
Styrelsen organiserade också det årliga s k Kirurgrådet; en sammanslutning av ett par medlemmar från varje styrelse inom opererande specialiteter inklusive anestesi och intensivvård. Vid Kirurgrådet hade vi möjlighet att presentera vår förening, inklusive historik, klinisk verksamhet och forskningsprofilering. Vi diskuterade också specialitetsindelningen och anatomiundervisningen för läkarstudenterna. Vi hade också bjudit in en utredare på Rikssjukvårdsnämnden inom Socialstyrelsen för att klarlägga rikssjukvårdsuppdraget och dess processer. Styrelsen fick ett mycket positiv feedback på det organiserade mötet.
Under 2010 var Svensk Handkirurgisk Förening hårt engagerad i två internationella möten. I maj genomfördes Scandinavian Society for Surgery of the Hands möte på Gotland, vilket förtjänstfullt organiserades av Christer Sollerman med medarbetare. Mötet samlade över 200 deltagare och var mycket lyckosamt. Vår förening var inbjuden som s k guest society vid det årliga ASSH-mötet där vi fick möjlighet att, dels kort presentera vår förenings historik och verksamhet inklusive forskningsprofil, dels organisera ett symposium med titeln ”Nerve repair and arthroplasties – concepts based on experimental and clinical research in Sweden”. Undertecknad, Mikael Wiberg och Christer Sollerman presenterade forskningsverksamheten inom handkirurgi. Föreningen hade också 20 st postrar som beskrev en del av vår forskningsverksamhet. Det bör nämnas att presidenten Robert Szabo, som haft mycket kontakt med företrädare för handkirurgin i Sverige tidigare, i sitt inledningsanförande lyfte fram framförallt vårt utbildningssystem.
Arbetet med att förbättra kvaliteten genom att arbeta med det nya registersystemet HAKIR har letts av Marianne Arner, Stockholm, som tidigare varit utsedd att vara registerhållare. Registret håller nu på att implementeras väl i klinisk verksamhet och skall förhoppningsvis under året vara i bruk vid samtliga handkirurgiska kliniker.
Ett fortlöpande arbete under föregående år har också drivits i styrelsen för att förbättra ekonomin i föreningen genom, dels kostnadsreduktion, dels effektivisering av insamlandet av medlemsuppgifter och debiteringsrutiner. Vid senaste årsmötet i december beslutades också om en administrativ avgift för pensionerade medlemmar genom att en stadgändring beslutades.
Slutligen har styrelsen hanterat en mängd andra mindre omfattande frågor att hantera och vi ser med tillförsikt fram emot det fortsatta arbetet under 2011.
Det viktigaste är nu att vi har en levande hemsida för Svensk Handkirurgisk Förening. Vi välkomnar alla förslag till att förbättra både aktiviteten inom vår förening och utformandet av och innehållet i den nya hemsidan.
Lars DahlinOrdförande i Svensk Handkirurgisk Förening